2011. február 23., szerda

Hártó János aknász

Hártó János (1904-1990)
Hártó János aknász 1930-ból, a kosdi aknaajtóból néz ránk. Áll a kép közepén, tartásában büszkeség, mögötte az akna, amit nap mint nap százszor nyit és zár, csillét gurít, terhet cipel. Keze szénporos, dehát ez nem irodai munka.

Nagy öröm ért! Megkeresett az első önkéntes érdeklődő, aki a kutatást értékes információkkal tudja segíteni. Hártó László, az egykori aknász fia, aki eljuttatott hozzám két családi képet is. Az előbb leírtat és egy másikat, amelyiken apja a háttérben, az aknarács előtt áll, előtte, körülötte a bánya vezetése, irodistái és más bányászok. Az arcokat nem tudjuk teljes bizonyossággal a nevekhez kötni, így csak felsorolom, hogy az adott időszakban kik alkották az üzem vezetését:
  • Brössler Ernő igazgató, kereskedelmi képviselő,
  • az irodakisasszony,
  • 1929-ben távozott Országh János bányamérnök akit Schwetz József követett a státuszban,
  • valamint Neuhaus pénztáros.
Ha bárkinek tudomása van a képen látható személyek azonosságáról, kérem jelentkezzen!

3 megjegyzés:

  1. Az alsópetényi születésű Babka Lajos (1885-1932)nagyapám a kosdi bányában főgépész volt, 2003-ban elhunyt keresztapám mesélte, hogy kisfiú korában, amikor Kosdon meglátogatták, nagyapa megmutatta neki a bánya gőzgépét. A kisfiúnak különösen a sok csillogó sárgaréz szerelvény tetszett. Miután a bányát bezárták, Babka Lajos kovácsműhelyt nyitott. Kosd, Csővár, Ősagárd, Nőtincs adott munkát nagyapánknak, legsikeresebb az Ősagárdon uradalmi kovácsként töltött ideje volt. Töredékes családi emlékeim vannak, nagyapámról fényképem sincs.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsanna!
      Köszönöm, hogy megosztotta velünk! Nagyapja nem szerepelt a korábbi listákban sem. Üdvözlettel!

      Törlés
  2. Kedves Zsolt
    Az emlekmu magyar tablajan 6 halott szerepel.
    A francia tablan 7.
    Mi az oka?

    VálaszTörlés