2011. március 30., szerda

Képek a bánya albumába

A képen látható szénválógató napszámosok a kosdi szénbánya meddőjén sorakoznak, főként nők és gyerekek. A gyerekek bányamunkáját ekkor már tiltották a törvények, de a felszíni munkában történő részvételük még lehetséges volt

A kosdi szén édesvizi mészkőrétegek közé települ, s ettől sok esetben csak kalapálással lehet elválasztani. Az édesvizi mészkő is jelzi az eocén időszaki szárazföldi képződési környezetet, a mocsárvilág és a tavait tápláló magas karbonáttartalmú források a tengerpart közelében helyezkedtek el. Ez látható abból, hogy a terület további sűllyedése már a sós tengervíz fokozott beáramlását eredményezte. Megszűnt a gazdag növényvilágú édesvizi mocsárvilág (a szénképződés alapja) és előbb alacsony sótartalmú tavak, zárt lagunák, majd a vízszint további emelkedésével sekélytengeri környezet alakult ki. Ahol (mint Tatabánya környékén) hosszabb ideig fennmaradt a tengerpart menti édesvizi mocsaras vidék, ott vastagabb széntelepes összlet jöhetett létre.

A szénválogatók ebből csak a munka súlyát érezhették. Feladatuk egyrészt a szén és a vele a felszínre érkező meddőkőzet elválasztása, másrészt a szén minőség és méret szerinti szétválogatása volt.

A szénválogatókat ábrázoló képet szintén Hártó Lászlótól kaptam, s ő küldte el a minap egy a fentivel azonos kép hátuljáról készült másolatot is. A hátsó oldal felirata :
Bányai emlék
ott dolgoztunk mint szén válogatók voltunk 1926 évben
Kosdon

A felirat a Nyári Sarolta családjánál lévő képen olvasható.

A bánya története iránti érdeklődés sokakban megtalálható. Számomra komoly bizonyítékok erre a felszínre kerülő újabb és újabb képek, iratok. Biber Kálmán képviselő úr is átadta nekem a nagyapja , Tótpál János bányában kapott munkajegyét.

Tótpál János neve eddíg nem szerepelt az általunk ismert bányászok listájában. A kép bal alsó részén látható aláírás pedig  Neuhauser pénztárosé.

Biber Kálmán a KosdMost honlapján közzétette az alábbi felhívást:

Kérek minden Kosdmost olvasót, akiknek tárgyi illetve egyéb emlékei vannak a Váczi Kőszénbánya Részvénytársaság Kosdi Kőszénbánya 1904-1931 közötti működésével kapcsolatosan -az idén lesz 80 éve, hogy bányakatasztófa történt-  azok értesítsenek az alábbi elérhetőségeken: 06-30-24-10-987 telefonszámon, valamint a kalmikosd@freemail.hu e-mail címen. Ez ügyben megbeszélés lesz 2011. március 24-én este 6 órakor a Kosdi Arany János Általános Iskolában (ez megtörtént - szerk.) Részemről az anyai nagyapám a bányába való belépéséről az eredeti munkakönyvét  (1921. november 12. keltezésű -mint csillés-) tudom felajánlani a rögtönzött kiállításra valamint egy karbiddal működő "fejlámpát" Tisztelettel kérek mindenkit, hogy a lehetőségeikhez mérten járuljanak hozzá a megemlékezéshez.
Köszönettel: Biber Kálmán képiselő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése