2010. december 12., vasárnap

SGE - Société Générale d'Entreprises

Az előző post már sokat elárult a kosdi szénbányát elindító francia cég egyik tulajdonosáról Louis Loucheur-ről, de magáról a cégről még csak a nevét: Société Giros et Loucheur. Mit lehet még tudni róla?
Alexandre Giros

A tulajdonosok barátsága az Ecole Polytechnique-en indult 1890-ben. A céget Alexandre Giros ötlete alapján indították 1899-ben amikor nagylelkű, baráti ajánlatot tett Loucheur-nak arról, hogy hozzanak létre 40-40 ezer frank alaptőkével egy vállalkozást, amit kezdetben Giros finanszíroz és Loucheurnak csak akkor kell beletennie pénzét amikor elég jövedelme lesz. Cserébe addig Giros kapja a jövedelem 2/3-ad részét, Loucheur az 1/3-át. Loucheur 6 hónap után beadta a pénzt és így fele-fele részesedésük alakult ki.

A vállalkozás területe először vasbeton szerkezetek gyártása volt, amit elég gyorsan bővítettek vízenergetikai rendszerek, elektromos hálózatok, vasúti hálózatok fejlesztése terén. Gyors fejlődésüket annak köszönhették, hogy időben látták meg e modern technológiák térnyerési lehetőségeit és a cég vezetésében is kiválóan kiegészítették egymást. Magyarországi terjeszkedésük még feltáratlan, különösen, hogy csak pár évvel követte a cég létrehozását és egy nem alaptevékenységet jelentő területet, a szénbányászatot érintette.

Az SGE első logója 1908-ból
(a VINCI története)
A cég 1908-ban változtatta nevét Société Générale d'Entreprises-ra és szerződtette Amédée Alby-t elnöknek. Az SGE nemzetközi mércével mérve is jelentős vállalkozás maradt Giros 1937-es halála után is. Ma is létezik - VINCI név alatt -, sőt egyik tulajdonában álló vállalata a CFE napjainkban is rendelkezik magyarországi leánycéggel az építési szakmában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése